domingo, 10 de mayo de 2015

DE L'EMOCIÓ AL PLAT

El meu fill gran porta per esmorzar a l’institut una banana i una poma quasi tots els dies.
Segons ell, li diuen el “sanet”.
Em va alegrar molt quan m’ho va dir. Llavors vaig pensar que per a ell potser no era massa agradable.
Vaig comprar pa i em vaig proposar fer-li entrepans. Els embotits vegans són cars i fets molts amb gluten. Es pot menjar a vegades, però entrepà amb gluten em semblava massa. A ell no li agraden els entrepans amb alvocat, tomàquet, pebrot, que són els que jo em puc fer. De tofu, tampoc.
Vaig donar voltes i voltes per fer-li entrepans de tot tipus, d’hamburgueses vegetals, patés...
Tot perquè no fos diferent.
Llavors em va confessar que no volia més entrepans. Que amb la fruita se sentia millor, més lleuger i més atent.
Ara ja no sé què pensar, si és cert, o és que realment, encara passava més vergonya amb els meus entrepans “sanets”.
Hem facilitat les coses, du fruita cada dia i alguns dies galetes de panís, altres galetes dolces, altres palets de blat amb llavors.
A vegades em sento absurda volent fer tot com els altres i adaptant el que abans menjava a la cuina vegana. Si bé és cert que pots fer-ho tot: un entrepà de xoriç vegetal, mortadel·la, una fideuà amb un gust intens de mar, una maionesa sense ou, merengue, mandonguilles...TOT, hi ha sempre un punt curiós en la contínua imitació.
És ridícul llegir capses amb menjar vegà on diu, “amb gust de pollastre”. O fer una carbonara amb un bacó vegetal. Cal?
Llavors recordo que hi ha una connexió emocional amb el menjar.
Aquell arròs que ens feia la iaia. Aquella sopa de la mare. La pizza del pare. Les croquetes de la sogra. El pa torrat.
Tot sovint, involuntàriament, intentes que els teus plats s’acostin a això.
Aquesta és la part on m’adono que malgrat vulgui d’arrel canviar alguns hàbits, n’hi ha que estan annexats als records confortables.
La meva aspiració: que els meus fills guardin com a confortables el gaspatxo de la mare, el suc gegant de taronja, la fruita a daus després de la migdiada, la llet d’avellanes amb dàtils i vainilla, la crema de verdures, les galetes de garrofa i coco.



No hay comentarios:

Publicar un comentario