domingo, 5 de abril de 2015

GALLINES FELICES?



“I si la gallina fos criada en llibertat a casa teva? I si estigués en un gran espai, menjant cucs i passejant tots els dies.? I si no tinguessis res més per menjar?...menjaries ous?”

Gallines felices és un eufemisme, pur màrqueting que pretén fer sentir algunes persones en pau quan compren ous “ètics”.
Diem gallines felices perquè no volem dir gallines captives. Els hem ampliat la gàbia, però segueixen essent captives.
En estat natural, fet quasi impensable, ja que la gallina ha estat domesticada i transformada de fa milers d’anys, com altres aus, pondrien ous no tots els dies, allà on els semblés, es menjarien a vegades aquests ous, estarien amb galls al voltant i aquests ous serien fecundats i d’ells en sortirien pollets.
Que estan millor tractades? Que se’ls permet caminar, prendre el sol, morir de velles, menjar cucs? Que no se’ls talla el bec? Pot ser que aquestes pràctiques els semblin bé, però em pregunto se’ls permetrà a femelles i mascles viure en contacte, com observem a les altres aus?
Sabíeu que un ou a les 24 hores de ser fecundat el sistema circulatori de l’embrió de pollet ja és operatiu i el cap comença a prendre forma? I que llavors es nodreix del rovell per al seu desenvolupament? Sí, per això no es té gallines i galls a prop. La gallina deixaria de pondre ous diàriament i es dedicaria a covar-los.
Ni són lliures, ni són felices. Estan al nostre servei i per a l’obtenció d’ous hi ha tot un seguit d’hàbits en aquestes aus que s’han hagut de modificar. Alhora, continuem formant part de la cria i per tant de la “producció de gallines”, amb tot el que comporta quant a inseminació artificial, tria dels pollets “aptes”, i una llarga llista d’activitats que no les fa ser felices, em sap greu.
Es pot viure sense menjar ous. Es pot viure sense menjar pollastres. Es poden fer truites sense ous; i pastissos. 
El pare d’una amiga diu “I si ...mi abuela tuviera huevos, seria mi abuelo”. 
Mai millor dit.


2 comentarios:

  1. Como puedo hacer pasteles y flanes caseros sin huevo? Cual es el sustituto? Nos gustarís reducir el consumo de huevos pero necesito ayuda. Alguna tortilla hemos hecho aunque no nos gusta tanto, poco a poco. Gracias.

    ResponderEliminar
  2. Hola, he hecho alguno con agar agar. Seria lo que le permite cuajar. Para pasteles caseros, a veces alguna fruta madura pisada, otras algún yogur vegetal. En cuanto al gusto, es cuestión de costumbre. Yo ahora no puedo ni oler el huevo. Gracias.

    ResponderEliminar